18. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Řízková parmigiana – Skvělý italský recept na řízky. Křupavý plátek masa obalený vajíčkem a strouhankou, posypaný mozzarellou a parmazánem a zalitý hustou rajskou omáčkou. Lahodné jídlo, které se stane oblíbeným hlavním chodem ve vaší kuchyni. Připravte si toto jednoduché a chutné jídlo a vychutnejte si pravou italskou kuchyni u vás doma.
Suroviny
- 4 kousky vepřového nebo kuřecího řízku
- 100 g strouhaného sýra (parmezán nebo jiný tvrdý sýr)
- 100 g strouhané mozzarelly
- 2 vejce
- strouhanka (cca 100 g)
- sůl a pepř podle chuti
- olej na smažení
- 400 g rajčatové omáčky
- bazalka nebo oregano (nasekané)
Postup
- Řízky naťoukejte do stejně tlustých plátků.
- Ve dvou miskách si připravte směsi na obalování. V jedné rozmíchejte vejce a do druhé dejte strouhanku s trochou soli a pepře.
- Ukrojte si lámavou formu princezně. Řízek nejdřív namočte do vajíčka, potom ho obalte ve strouhance a opět do vajíčka a znovu obalte ve strouhance.
- V hrazdě rozpřehřejte olej a smažte řízky z obou stran dozlatova.
- Poté vložte smažené řízky na ubrousek, aby se zbytečně neosychali a nebyly mastné. Nechte je chvíli odležet.
- Poté si připravte plech, který vystelete pečícím papírem a zasypte ho sůlí, tak aby pokryla celý spodek. Na sůl položte řízky a posypte je strouhaným sýrem a mozzarellou.
- Plech dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte asi 10 minut, nebo dokud se sýr nerozpustí a nespéká.
- Vedle si připravte rajčatovou omáčku, do které přidejte nasekanou bazalku nebo oregano. Omáčku přelijte přes řízky a podávejte horké.