28. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento lahodný recept na risotto se špenátem a sýrem je perfektní volbou pro vegetariány i milovníky italské kuchyně. Hladká a krémová textura rýže s přidaným špenátem a sýrem vytváří dokonalou kombinaci chutí. Tento jednoduchý a rychlý recept je ideální pro váš dění večeři. Vyzkoušejte ho a nechte se hýčkat skvělým jídlem plným zeleniny a sýra!
Risotto se špenátem a sýrem
Suroviny
- 250 g arborio rýže
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 g čerstvého špenátu, nastrouhaného
- 100 g sýra (např. parmazán nebo tvrdý sýr podobného typu), nastrouhaného
- 1 l zeleninového vývaru
- 50 ml bílého vína
- 2 lžíce olivového oleje
- Soľ a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci si zahřejte zeleninový vývar a udržujte jej teplý.
- Na rozpáleném oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte arborio rýži a krátce ji restujte, dokud se nestane sklovitou.
- Zalijte vývarem a bílým vínem a za stálého míchání vařte, dokud se rýže nenasaje a voda neodpaří.
- Postupně přilévejte vývar, ať rýže vždy pokryje tekutinou. Vařte asi 15-20 minut, dokud se rýže nesvaří.
- Přidejte nastrouhaný špenát a sýr, promíchejte a nechte chvíli povláčet, dokud se sýr nerozpustí a špenát nezhoustne.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte teplé a posypte nastrouhaným sýrem.