14. 11. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodné risotto se smetanovou omáčkou? Naše jednoduchá a chutná verze vás zaručeně nadchne! Vychutnejte si krémové a aromatické risotto s kvalitními italskými rýžemi, které jsou vařené do perfektního stavu al dente. Smetanová omáčka dodává této jednoduché a přesto elegantní italské specialitě ještě větší chuťovou explozi. Připravit toto risotto je rychlé a snadné, takže si ho můžete dopřát kdykoliv. Nechte se okouzlit tímto lahodným a sýrovým pokrmem, který si zamilujete!
Suroviny:
- 300 g rýže Arborio
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g másla
- 200 ml bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g strouhaného parmazánu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na pánvi nebo v hrnci rozehřejte máslo.
- Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte dozlatova.
- Přidejte rýži a opékejte ji, dokud se nestane průsvitnou.
- Přilijte bílé víno a nechte vypařit alkohol.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar, přibližně po 1 lžíci, a za stálého míchání nechte rýži vstřebávat tekutinu.
- Pokračujte v přilévání vývaru, dokud není rýže měkká, ale stále al dente.
- Přidejte smetanu ke šlehání a vařte ještě asi 2 minuty.
- Přidejte strouhaný parmazán a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a vytvoří krémovou omáčku.
- Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
- Servírujte ihned a můžete posypat se strouhaným parmazánem.