18. 1. 2024
Autor: Eva Komárková
Risotto s mozzarellou a rajčaty
zdroj: Recepty 24/7

Risotto s mozzarellou a rajčaty je lahodné italské jídlo, které zaujme i ty nejnáročnější gurmány. Tento recept vás okouzlí svou jednoduchostí i bohatou chutí. Omáčka z rajčat a zralé mozzarelly se skvěle snoubí s křehkým rýžovým zrnem a vytvářejí vynikající texturu. Užijte si toto jídlo jako hlavní chod nebo jako předkrm a potěšte své chuťové pohárky.

Risotto s mozzarellou a rajčaty

Suroviny:

  • 300 g rýže Arborio
  • 1 cibule, jemně nakrájená
  • 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
  • 400 g rajčat, oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 250 g mozzarelly, nakrájené na malé kousky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 60 ml bílého vína
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • Čerstvý bazalkový list, nasekaný (pro ozdobu)
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Na pánvi zahřejte 2 lžíce olivového oleje a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou. Přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou.
  2. V dalším hrnci zahřejte zbylý olivový olej a přidejte rýži. Opečte rýži, dokud nezačne hnědnout. Poté přidejte bílé víno a vařte, dokud se víno nevyvaří.
  3. Postupně přilévejte zeleninový vývar, asi 1/2 šálku najednou, za stálého míchání. Vařte rýži až do chvíle, kdy se stane měkkou, ale stále al dente, což by mělo trvat asi 20-25 minut.
  4. Zmenšete plamen a přidejte směs rajčat. Přidejte mozzarellu a máslo. Míchejte a vařte dalších pár minut, dokud se mozzarella nerozpustí a vytvoří krémovou konzistenci.
  5. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké, posypané čerstvým nasekaným bazalem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *