16. 10. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Tento výborný recept na italské risotto s houbami vám přinášíme! Huby jsou perfektní doplněk k jemné rýži, která je vařená v aromatickém vývaru a dochucená červeným vínem. Zkuste si připravit toto lahodné a zdravé jídlo plné chutí a vůní. Budete nadšeni!
Suroviny
- 250 g rýže Arborio
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 g hub (např. žampióny)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 50 ml bílého vína
- 50 g strouhaného parmezánu
- sůl
- pepř
- olivový olej
Postup
- Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
- Na pánvi rozpálíme trochu olivového oleje a osmažíme cibuli a česnek nakrájený na jemno.
- Přidáme nakrájené houby a orestujeme je do měkka.
- V hrnci rozehřejeme máslo a přidáme rýži. Krátce restujeme, dokud se rýže nestane průsvitnou.
- Přidáme víno a necháme chvíli vařit, dokud alkohol nevyprchá.
- Postupně přidáváme vývar lžíce po lžíci. Každou lžíci vývaru necháme vstřebat rýží před přidáním další.
- Přidáme osmažené houby a promícháme.
- Pokračujeme v postupném přidávání vývaru a míchání, dokud není rýže měkká a krémová.
- Přidáme strouhaný parmezán a promícháme. Ochutnáme a dochutíme solí a pepřem podle potřeby.
- Risotto necháme odstát několik minut a pak podáváme jako hlavní jídlo nebo přílohu.