11. 12. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Risotto s hříbky a šafránem je luxusní italské jídlo plné lahodných chutí. Tento recept vám umožní připravit si ho v pohodlí vaší kuchyně. Kombinace medových hříbků a drahocenného šafránu vytváří jedinečnou chuťovou harmonii. Sledujte jednoduché instrukce a během krátké doby si vychutnejte tuto bohatou a nádherně aromatickou pochoutku.
Suroviny:
- 300 g rýže Arborio
- 400 g čerstvých hříbků
- 1 šalotka (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 1 špetka šafránu
- 4 lžíce olivového oleje
- 50 g parmezánu (nastrouhaného)
- 2 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Hříbky očistěte a nakrájejte na plátky.
- V hrnci si připravte zeleninový vývar a nechte ho povařit.
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm šalotku a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud se rýže nestane sklovitou.
- Přilijte bílé víno a míchejte, dokud se víno nevstřebá.
- Přidejte plátky hříbků a šafrán a zamíchejte.
- Mírným vařením postupně přilévejte horký zeleninový vývar, asi 1/2 hrnku najednou, a neustále míchejte, dokud ho rýže nevyabsorbuje.
- Tento postup opakujte, dokud je rýže al dente – měla by být krémovitá, ale stále s lehkým skusením.
- Na závěr přidejte nastrouhaný parmezán a petrželku a promíchejte.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte ihned a užijte si toto lahodné risotto s hříbky a šafránem!