28. 10. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte, jak připravit luxusní Risotto s houbovou omáčkou, krok za krokem. Tento recept vám ukáže, jak snadno a rychle vytvořit bohaté a krémové risotto s plnou chutí lesních hub. Ideální volba pro každého milovníka italské kuchyně. Přinášíme časově efektivní postup a tipy na výběr nejlepších surovin. Vyzkoušejte a okouzlíte své hosty výjimečným jídlem!
Suroviny
- 250 g arborio rýže
- 1 l zeleninového vývaru
- 300 g čerstvých hub (ideálně šitake, žampiony, nebo směs lesních hub)
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 ml suchého bílého vína
- 50 g másla
- 50 g parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka, tymián)
Postup
- Do hluboké pánve nebo hrnce přidejte olivový olej a na mírném ohni orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezezlátne.
- Přidat nasekaný česnek a krátce restujte, dokud nezačne vonět.
- Přidejte na menší kousky nakrájené houby a restujte, dokud nezměknou a nezačnou puštět šťávu.
- Přidejte rýži a za stálého míchání smažte asi 2 minuty, aby se rýže oteplila a nasákla se směsí z pánve.
- Zalijte směs bílým vínem a nechte alkohol odpařit.
- Poté přidávejte postupně zeleninový vývar, vždy jen tolik, aby rýže byla skoro zakryta. Míchejte a nechte vstřebat před přidáním dalšího vývaru. Opakujte, dokud rýže není al dente – vyžaduje to asi 18-20 minut.
- Když je rýže uvařená, přidejte máslo, nastrouhaný parmezán a dochutíte solí a pepřem. Dobře promíchejte, dokud není sýr rozpuštěný a risotto krémové.
- Servírujte teplé, ozdobené čerstvými bylinkami.