19. 10. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Risotto s houbami a pažitkou je lahodná italská specialita plná bohatých chutí. Tento recept vás naučí, jak připravit krémové a aromatické risotto s houbami a pažitkou. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný pokrm doma a užijte si skvělou večeři plnou lahodných vůní.
Suroviny
- 200g rýže arborio
- 200g smíšených hub (žampiony, sušené houby)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekaného pažitky
- 1 l kostky zeleninového vývaru
- 400ml vody
- 50ml bílého vína
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- parmezán (volitelně)
Postup
- Na pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej a osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidáme očištěné a nakrájené houby a restujeme, dokud nezměknou.
- Přidáme rýži arborio a restujeme do sklovita.
- Přilijeme bílé víno a necháme vyvařit.
- Postupně přiléváme vývar a vodu, stále mícháme a vaříme do změknutí rýže (asi 18-20 minut).
- Přidáme nastrouhaný parmezán a nasekanou pažitku.
- Ochutnáme solí a pepřem a podáváme posypané nasekanou čerstvou pažitkou a parmezánem.