18. 10. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objevte kouzlo italské kuchyně s naším receptem na risotto s houbami a parmským sýrem, který je perfektní volbou pro gurmánský zážitek přímo u vás doma. Tento luxusní recept kombinuje aroma čerstvých hub, krémovost parmského sýra a jedinečnou chuť dobře uvařeného risotta. Vyzkoušejte naše jednoduché kroky pro přípravu tohoto italského jídla, které pokaždé zaujme všechny vaše smysly. Připravte si lahodné risotto, které oslní vaše hosty a přinese kousek Itálie do vaší kuchyně. Navštivte náš web pro recept a další tipy, jak dosáhnout dokonalého výsledku.
Suroviny
- 250g arborio rýže
- 500g čerstvých hub (např. žampiony, hlívy)
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
- 100ml bílého suchého vína
- 100g parmského sýra, nastrouhaného
- 50g másla
- Olivový olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvé bylinky (např. petržel) na ozdobu
Postup
- Zahřejte velkou pánev na střední teplotu a přidejte trochu olivového oleje.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nebude sklovitá.
- Přidejte česnek a restujte asi minutu, než začne vonět.
- Vhoďte houby a restujte je, dokud neuvolní svou vodu a ta se neodpaří.
- Přidejte rýži a míchejte, dokud není zrnka pokryta olejem a mírně průsvitná na okrajích (asi 2 minuty).
- Zalijte vínem a nechte ho úplně vypařit.
- Postupně přidávejte vývar po naběračkách; s každou naběračkou počkejte, dokud není tekutina absorbována, než přidáte další.
- Tento proces trvá asi 18-20 minut, nebo dokud není rýže měkká, ale stále pevná na kousnutí.
- Odstavte z ohně, vmíchejte máslo a parmský sýr.
Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. - Podávejte ihned, ozdobené čerstvými bylinkami.