11. 10. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
Risotto s houbami a parmsanem
zdroj: Recepty 24/7

Objevte kouzlo italské kuchyně s tímto luxusním receptem na risotto s houbami a parmsanem. Tento klasický, krémový pokrm je bohatě dochucený výběrem lesních hub a sytým parmsanem, který dodává jedinečnou chuť a aroma. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, kde vám krok za krokem ukážeme, jak připravit perfektní risotto. Idealní volba pro romantickou večeři nebo jako sofistikovaný hlavní chod při rodinných oslavách. Nezapomeňte si přečíst tipy na to, jak houby správně ošetřit a jaké druhy se hodí nejlépe. Připravte si tento lahodný pokrm a užijte si opravdovou chuť Itálie přímo u vás doma!

Suroviny

  • 300g risotto rýže (např. Arborio)
  • 250g čerstvých hub (např. šampiňony, hlívy)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100g parmazánu
  • 750ml zeleninového vývaru
  • 125ml bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo tymián)

Postup

  1. Oloupejte a nadrobno nasekejte cibuli a česnek. Houby očistěte a nakrájejte na plátky.
  2. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo. Přidejte cibuli a česnek, restujte dokud nezměknou.
  3. Přidejte rýži a za stálého míchání restujte asi 2 minuty, dokud rýže nezačne být průsvitná.
  4. Zalijte vínem a míchejte, dokud se veškeré víno nevstřebá.
  5. Přidejte houby a trochu vývaru, vařte na mírném ohni a postupně přilévejte zbytek vývaru, pokaždé až po vstřebání předchozí dávky.
  6. Asi 15-20 minut vařte, dokud rýže není al dente a risotto krémové. Občas promíchejte.
  7. Odstavte z ohně, vmíchejte nastrouhaný parmazán a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  8. Podávejte ihned, posypte čerstvými bylinkami a případně ještě trochou parmazánu.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *