26. 7. 2023
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Pokud hledáte dokonalý recept na lahodné a sýté risotto, určitě vás tento recept na „Risotto s houbami a parmazánem“ nadchne. Tato italská specialita spojuje pikantní houby s lahodným parmazánem do jednoho jedinečného pokrmu. Připravit ho je snadné a výsledek se vyplatí. Vyzkoušejte tento recept na večeři a zaručeně si ho zamilujete.
Suroviny
- 200 g rýže na risotto
- 200 g hub (např. žampióny)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- čerstvý petržel na ozdobu
- sůl
- pepř
Postup
- Huby očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek a houbky a smažte, dokud nezměknou.
- Přidejte rýži a promíchejte, aby se rýže obalila olejem. Smažte 2-3 minuty, dokud rýže nezezlátne.
- Přilijte víno a vařte za stálého míchání, dokud víno nezmizí.
- Postupně přilévejte horký vývar a míchejte, dokud se rýže nenasaje tekutinou. Poté přilijte další dávku vývaru. Pokračujte, dokud není rýže měkká, ale stále lehce al dente. To by mělo trvat přibližně 20 minut.
- Přidejte na kostičky nakrájený parmazán a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a risotto nezíská krémovou konzistenci.
- Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte posypané nasekanou petrželkou a podávejte ihned.