7. 2. 2024
Autor: Eva Komárková
zdroj: Recepty 24/7
Risotto al limone je italské pokrm, který kombinuje jemnou a krémovou texturu s osvěžujícím esencí citronu. Tento jednoduchý recept vás zaujme svou jedinečnou chutí a lahodnou vůní. Výborně se hodí jako hlavní chod nebo předkrm na slavnostní i každodenní večeři. Vařte si toto rozkošné risotto al limone podle našeho snadno přístupného receptu a udělejte dojem na své hosty i vlastní chuťové buňky.
Suroviny
- 200 g arborio rýže
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml zeleninového vývaru
- 150 ml bílého vína
- 2 lžíce čerstvě vymačkaného citronového šťávy
- Kůra z 1 citronu, nastrouhaná
- 100 g Parmezánu, nastrouhaného
- 2 lžíce másla
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmažte na něm cibuli, dokud není sklovitá.
- Přidejte rýži a podle potřeby přilijte trochu vývaru. Vařte za stálého míchání, dokud rýže neabsorbuje veškerý vývar.
- Přilijte bílé víno a vařte, dokud se většina tekutiny nevypaří.
- Po jedné lžíci přidejte horký zeleninový vývar a pokračujte v míchání, dokud rýže nezměkne a nezmění konzistenci na kremovou. Tento postup opakujte, dokud není rýže al dente.
- Přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou kůru citronu. Dobře promíchejte.
- Vynechte máslo a Parmezán a míchejte, dokud nejsou zcela roztavené a všechny přísady dobře spojené.
- Ochutnejte a případně dosolte a dosolte podle chuti.
- Servírujte horké a podávejte s čerstvými bylinkami nebo dalším Parmezánem na vrcholu, pokud si přejete.