10. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si tradiční českou kulajdu s květákem s naším snadným receptem! Tento lahodný pokrm spojuje krémovou omáčku s jemně vařeným květákem a dochucuje se křupavými křutóny. Ideální volba pro rychlý a chutný oběd či večeři. Zkuste ho ještě dnes!
Suroviny
- 1 menší květák
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 800 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř
Postup
- Květák očistěte a nakrájejte na menší růžičky.
- Na pánvi rozehřejte olej a máslo a osmahněte na něm na drobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte květák a nechte chvíli restovat.
- V hrnci rozehřejte olej a vmíchejte mouku. Nechte chvíli restovat za občasného míchání.
- Postupně přilévejte zeleninový vývar za stálého míchání, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Přidejte květák se zeleninou a vařte až do měkka.
- Přilijte smetanu, prolisujte omáčku přes síto a dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte s křupavým chlebem nebo bramborovými knedlíky.