12. 9. 2024
Autor: Zbyněk Pospíšil
zdroj: Recepty 24/7
Objavte kouzlo domácí italské kuchyně s naším receptem na ravioli plněné ricottou a špenátem. Tento jednoduchý návod vás krok za krokem provede přípravou svěžích a chutných ravioli, která jsou perfektním spojením krémové ricotty a čerstvého špenátu. Ideální volba pro pohodový večer s rodinou nebo přáteli. Vyzkoušejte a užijte si autentické italské chutě přímo u vás doma!
Suroviny
- 250 g ricotty
- 200 g čerstvého špenátu
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 velké vejce
- 300 g mouky
- 3 vejce na těsto
- 1 lžička soli
- Několik lístků čerstvé bazalky
- Olivový olej
- Česnek (volitelně)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nechte špenát krátce povařit na páře nebo ho krátce poduste na olivovém oleji, dokud nezměkne. Poté špenát opláchněte studenou vodou, vymačkejte veškerou vodu a nasekejte na drobno.
- V míse smíchejte ricottu, strouhaný parmazán, nasekaný špenát a vejce. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete.
- Pro přípravu těsta na ravioli: V míse smíchejte mouku, vejce a špetku soli. Míchejte, dokud těsto není hladké a elastické. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Nechte těsto odpočívat přikryté asi 30 minut.
- Rozválejte těsto na tenký plát a vykrajujte z něj kruhy nebo čtverce. Na jednu polovinu každého kousku těsta položte lžičku náplně.
- Okraje těsta potřete vejcem nebo vodou, přiklopte druhou polovinu těsta a okraje pevně stiskněte, aby se náplň nevytékala při vaření.
- V hrnci přiveďte osolenou vodu k varu a vařte ravioli 3-5 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch. Skvěle chutnají podávané s omáčkou, kterou si můžete připravit osmahnutím česneku na olivovém oleji a přidáním čerstvé bazalky.
- Hotové ravioli podávejte okamžitě, posypané zbylým parmazánem a případně i čerstvě mletým pepřem.