1. 8. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Ratatouille s pečenou bagetou je výtečná francouzská zeleninová směs, která se peče v troubě a podává se s křupavou bagetou. Tento recept vám přinese osvěžující kombinaci paprik, lilku, cukety, rajčat a cibule, která je zpestřena bylinkovou výpravou. Grilování zeleniny dodává jídlu neodolatelnou chuť a bageta vytvoří dokonalou přílohu. Přesvědčte se sami, jak může být i vegetariánské jídlo plné chuti a jednoduché na přípravu.
Suroviny
- 2 větší cibule
- 2 papriky (rôznych farieb)
- 2 cukety
- 2 lilky
- 4 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 4 PL olivového oleje
- 2 lžičky bylinkového mixu (napr. tymián, rozmarýn, oregano)
- sůl a četsvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na nudličky, papriky a lilk na kostky a cukety na plátky.
- Na pánvi rozpustíme 2 lžíce olivového oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme ji do zlatova.
- Na pánev přidáme papriky a restujeme je spolu s cibulí asi 5 minut, dokud nejsou měkké.
- Vedle pánve si připravíme pekáč a na jeho dno vysypeme osmaženou cibuli s paprikami.
- Do pánve přidáme další 2 lžíce oleje a opečeme na něm nakrájené lilky. Osmažíme je z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé.
- Přidáme opečené lilky do pekáče k cibuli a paprikám.
- Na stejném oleji osmažíme nakrájené cukety z obou stran asi 3 minuty, dokud nejsou měkké.
- Přidáme osmažené cukety do pekáče k ostatní zelenině.
- Na pánvi si připravíme rajčata. Opečeme je na každé straně asi 1 minutu, potom je nakrájíme na půlky a přidáme do pekáče.
- Zeleninu v pekáči promícháme a přidáme prolisované stroužky česneku, bylinkový mix, sůl a pepř dle chuti. Dobře promícháme.
- Přikryjeme pekáč a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a nevznikne krásný dušený vývar.
- Do finální ratatouille můžeme přidat čerstvé bylinky dle chuti (např. petržel nebo bazalku).
- Ratatouille podáváme s pečenou bagetou. Bagetu nakrájíme na plátky a pečeme v troubě na 180°C asi 10-15 minut, dokud nezezlátne.