1. 8. 2023
Autor: Roman Žák
Ratatouille s pečenou bagetou
zdroj: Recepty 24/7

Ratatouille s pečenou bagetou je výtečná francouzská zeleninová směs, která se peče v troubě a podává se s křupavou bagetou. Tento recept vám přinese osvěžující kombinaci paprik, lilku, cukety, rajčat a cibule, která je zpestřena bylinkovou výpravou. Grilování zeleniny dodává jídlu neodolatelnou chuť a bageta vytvoří dokonalou přílohu. Přesvědčte se sami, jak může být i vegetariánské jídlo plné chuti a jednoduché na přípravu.

Suroviny

  • 2 větší cibule
  • 2 papriky (rôznych farieb)
  • 2 cukety
  • 2 lilky
  • 4 rajčata
  • 4 stroužky česneku
  • 4 PL olivového oleje
  • 2 lžičky bylinkového mixu (napr. tymián, rozmarýn, oregano)
  • sůl a četsvě mletý pepř podle chuti

Postup

  1. Nejprve si připravíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na nudličky, papriky a lilk na kostky a cukety na plátky.
  2. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce olivového oleje a přidáme nakrájenou cibuli. Osmažíme ji do zlatova.
  3. Na pánev přidáme papriky a restujeme je spolu s cibulí asi 5 minut, dokud nejsou měkké.
  4. Vedle pánve si připravíme pekáč a na jeho dno vysypeme osmaženou cibuli s paprikami.
  5. Do pánve přidáme další 2 lžíce oleje a opečeme na něm nakrájené lilky. Osmažíme je z každé strany, dokud nejsou zlatohnědé.
  6. Přidáme opečené lilky do pekáče k cibuli a paprikám.
  7. Na stejném oleji osmažíme nakrájené cukety z obou stran asi 3 minuty, dokud nejsou měkké.
  8. Přidáme osmažené cukety do pekáče k ostatní zelenině.
  9. Na pánvi si připravíme rajčata. Opečeme je na každé straně asi 1 minutu, potom je nakrájíme na půlky a přidáme do pekáče.
  10. Zeleninu v pekáči promícháme a přidáme prolisované stroužky česneku, bylinkový mix, sůl a pepř dle chuti. Dobře promícháme.
  11. Přikryjeme pekáč a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30-40 minut, dokud zelenina nezměkne a nevznikne krásný dušený vývar.
  12. Do finální ratatouille můžeme přidat čerstvé bylinky dle chuti (např. petržel nebo bazalku).
  13. Ratatouille podáváme s pečenou bagetou. Bagetu nakrájíme na plátky a pečeme v troubě na 180°C asi 10-15 minut, dokud nezezlátne.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *