9. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na lahodný a zdravý oběd? Vyzkoušejte ratatouille s kroketami! Tato klasická francouzská jídlo zeleniny je plná chuti a vitamínů. Křupavé a aromatické kroketky jsou zde perfektní doplněk. Tento jednoduchý recept je ideální pro vegetariány i ty, kdo se snaží jíst zdravě. Berte to také jako příležitost využít sezónních zelenin a připravit si chutný pokrm doma. Připravte si ratatouille s kroketami a začněte si pochutnávat!
Suroviny
- 2 baklažány
- 2 cukety
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 1 cibule
- 4 rajčata
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- čerstvé bazalkové listy na ozdobu
- 500 g brambor na krokety
- 2 vejce
- strouhanka na obalení
- rostlinný olej na smažení
Postup
- Nejdříve připravte krokety z brambor. Brambory uvařte ve slupce do měkka, nechte je zchladnout a oloupejte.
- Připravte si tři misky. Do první misky rozšlehejte vejce. Do druhé misky dejte strouhanku a do třetí misky nakrájené brambory.
- Lžící vezměte jednotlivé porce brambor, obalte je v rozšlehaném vejci a poté v strouhance. Hotové bramborové kroketky dejte stranou a připravte si ostatní suroviny.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a stroužky česneku. Přidejte nakrájené papriky a za stálého míchání smažte, dokud se nezměknou.
- Přidejte nakrájené baklažány a cukety. Vařte a míchejte, dokud se zelenina změkne a zčervená.
- Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky a přidejte do směsi zeleniny. Přidejte oregano, sůl a pepř. Vařte ještě asi 10 minut, než se rajčata rozvaří a vytvoří se omáčka.
- Mezitím si na druhé pánvi rozehřejte dostatek rostlinného oleje a smažte bramborové kroketky z obou stran, dokud nezezlátnou. Hotové kroketky dejte na papírový ubrousek, aby se nadbytečný tuk vsáknul.
- Ratatouille podávejte s krokety a ozdobte čerstvými bazalkovými listy. Dobrou chuť!