28. 7. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Ratatouille s čerstvou bagetou je tradiční francouzské jídlo, které vás okouzlí svou jednoduchostí a bohatou chutí. Tato chuťová lahůdka vám umožní vychutnat si sezónní zeleninu v plné kráse. Sardinky, baklažán, cibule a paprika se kombinují s rajčaty a bylinkami, aby vytvořily sytou, aromatickou omáčku. Pro extra chuť můžete přidat čerstvé bylinky, jako je bazalka nebo tymián. Podávejte tento nádherný ratatouille s čerstvě upečenou křupavou bagetou a užijte si skvělou večeři plnou lahůdek.
Suroviny
- 1 cibule
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 2 cukety
- 2 baklažány
- 4 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Čerstvě namletý pepř a sůl podle chuti
Postup
- Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme na kousky nakrájené papriky, cukety a baklažány a smažíme, dokud nezměknou. Můžeme přidat trochu soli, aby se zelenina lépe osolila.
- Nakrájíme rajčata na malé kousky a přidáme spolu s protlačeným česnekem do pánve. Osolíme, opepříme a přidáme sušené bylinky.
- Vše promícháme a necháme dusit na mírném ohni asi 20 minut, dokud se všechny chutě nespojí a zelenina bude měkká. Případně můžeme přidat trochu vody, pokud je směs příliš hustá.
- Pokrm podáváme s čerstvou bagetou. Bagetu nakrájíme na plátky a podle chuti ji můžeme před podáváním opečeme na pánvi nebo v troubě.