4. 8. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Ratatouille nicoise s čerstvými bylinkami je klasický jihofrancouzský recept, který okouzlí vaše chuťové buňky. Tato aromatická a barevná zeleninová směs obsahuje papriku, cuketu, lilky, rajčata a cibuli, které jsou restované v olivovém oleji a obohacené o šťavnaté bylinky. Jednoduchý a zdravý pokrm, který se perfektně hodí jako příloha nebo samostatné jídlo. Vyzkoušejte ratatouille nicoise a objevte magii francouzské kuchyně.
Suroviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 papriky, nakrájené na plátky
- 1 cuketa, nakrájená na plátky
- 2 lilky, nakrájené na plátky
- 4 rajčata, očištěná a nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžičky čerstvých bylinek (např. rozmarýn, tymián, bazalka), nasekané
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte připravené papriky a nechte je restovat asi 5 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte cuketu s lilky a smažte asi 10 minut, dokud nezměknou a zhnědnou.
- Přidejte rajčata, oregano, čerstvé bylinky a osolte a opepřete podle chuti.
- Pokryjte pokličkou a vařte na mírném ohni asi 20 minut, dokud se všechny suroviny promíchají a zjemní.
- Hotové ratatouille podávejte teplé se čerstvým chlebem nebo jako přílohu ke grilovanému masu.