11. 1. 2024
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Ratatouille na provensálský způsob je lahodná francouzská zeleninová specialita, která spojuje skvělou chuť a zdravé ingredience. Tento recept vás přenese přímo do slunného Provence, ať už vaše chuťové buňky touží po čerstvých rajčatech, paprikách, cuketách nebo padajících do očí aromatických bylinkách. S naším krok za krokem napsaným receptem si můžete snadno připravit tuto tradiční pokrm a stát se mistrem kuchyně ve svém vlastním domě. Připravte si přísad a dejte se do vaření, abyste si vychutnali tuto lahůdku plnou chutí a vůní Mediteránu.
Suroviny
- 2 lilkové plody
- 2 cukety
- 1 cibule
- 2 papriky (červená a žlutá)
- 4 rajčata
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvý petrželový nádivka
Postup
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli a česnek. Restujeme do zlatova.
- Přidáme nakrájenou papriku a dusíme asi 5 minut, dokud se neprovaří.
- Přidáme nakrájená rajčata a přiklopíme pokličkou. Dusíme asi 10 minut, dokud se rajčata nerozvaří.
- Mezitím nakrájíme lilek a cuketu na plátky. Ty přidáme do rajčatové směsi v pánvi.
- Přidáme sůl, tymián, rozmarýn a čerstvě mletý černý pepř. Promícháme a dusíme dalších 10 minut, dokud se zelenina změkčí.
- Před podáváním posypeme jemně nasekanou petrželovou nádivkou.