15. 9. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte fantastický recept na francouzskou specialitu Ratatouille? Nezaléhejte na restauraci, můžete si ji připravit sami doma! Tento recept vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit lahodnou a zdravou zeleninovou směs. S kombinací rajčat, cukety, papriky, baklažánu a bylinek vytvoříte chutnou a barevnou přísadu, která je skvělá jak samotná, tak i jako příloha k masu nebo těstovinám. Nenechte si ujít tuto tradiční pochoutku a vyzkoušejte náš osvědčený a jednoduchý recept na Ratatouille ještě dnes!
Suroviny
- 2 cukety
- 1 baklažán
- 2 papriky (různé barvy)
- 4 rajčata
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Krok 1: Nakrájejte cukety, baklažán, papriky a cibuli na menší kousky. Rajčata oloupejte a nakrájejte na kostičky. Česnek nasekejte na jemno.
- Krok 2: Na pánvi nebo hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmahněte nakrájenou cibuli a česnek, až zesklovatí.
- Krok 3: Přidejte cukety, baklažán a papriky a smažte je společně asi 5 minut, dokud se zlehka nezjemní.
- Krok 4: Přidejte rajčata, oregano, tymián a dochuťte solí a pepřem. Nechte vařit na mírném ohni asi 15-20 minut, dokud se zelenina změkne.
- Krok 5: Hotové ratatouille podávejte teplé a můžete ho doplnit bylinkami podle chuti, například petrželkou nebo bazalkou.