1. 10. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Rajská polévka s bazalkou je lehká a osvěžující polévka plná chuti. Tato česká klasika je vyrobena z rajčat a dochucena čerstvými bylinkami – zejména bazalkou – která dodává jemnou a aromatickou vrstvu. Toto jednoduché a zdravé jídlo je perfektní pro letní oběd nebo večeři. S naším receptem na rajskou polévku s bazalkou můžete snadno připravit tuto lahodnou a vydatnou polévku doma. Vyzkoušejte ji ještě dnes a potěšte své chuťové pohárky!
Suroviny
- 1 kg rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 l zeleninového vývaru
- 1/2 lžičky bazalky
- 1/2 lžičky tymiánu
- 1/2 lžičky oregana
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Rajčata nakrájíme na kousky, cibuli a česnek nasekáme na drobno.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej a na něm lehce orestujeme cibuli a česnek.
- Přidáme rajčata, cukr a osolíme. Vaříme asi 5 minut, dokud rajčata nezměknou.
- Pak přidáme zeleninový vývar, bazalku, tymián a oregano. Povaříme dalších 15-20 minut.
- Polévku rozmixujeme do hladka pomocí mixéru nebo tyčového mixéru.
- Ochutíme solí a pepřem. Případně můžeme přidat ještě další bazalku.
- Podáváme horkou s křutony nebo čerstvým chlebem.