18. 10. 2023
Autor: Veronika Seidlová
Rajská pasta z čočky
zdroj: Recepty 24/7

Připravte si lahodný a zdravý recept na „Rajskou pastu z čočky“. Tato vegetariánská pasta je plná chutí a výživných látek. S čočkou jako hlavní ingrediencí, nabízí bohatý zdroj bílkovin a vlákniny. V kombinaci s rajčaty, cibulí, česnekem, bylinkami a kořením, tato pasta se stává příjemně aromatickou a lahodnou. Připravte si tuto jednoduchou a rychlou veganskou alternativu klasické omáčky a užijte si chutě rajského ráje.

Suroviny

  • 1 šálek červené čočky
  • 400 g rajčat v konzervě (najlépe krájená)
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky sušeného bazalku
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/4 lžičky červeného pepře
  • šťáva z 1 citronu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 400 g těstovin podle vlastního výběru
  • čerstvý petržel na ozdobu (volitelně)

Postup

  1. Čočku dobře propláchněte a dejte vařit do hrnce s osolenou vodou. Vařte ji podle pokynů na obalu, dokud nezměkne, a potom ji sceděte.
  2. Větší hrnec zahřejte na středním ohni a přidejte olivový olej. Přidejte cibuli a osmahněte ji dozlatova.
  3. Přidejte prolisovaný česnek, mletý kmín, mletou papriku, bazalk a oregano. Promíchejte všechny přísady dohromady a vařte asi minutu, dokud se neuvolní vůně koření.
  4. Přidejte rajčatový protlak, konzervovaná rajčata (spolu s tekutinou) a vařte směs asi 5 minut, dokud se nezačne zahušťovat.
  5. Přidejte vařenou čočku do hrnce se směsí rajčat a nechte vařit dalších 5 minut. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody.
  6. Přidejte červený pepř, šťávu z citronu, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti. Promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte podle potřeby.
  7. V mezidobí, vařte těstoviny ve velkém hrnci s osolenou vodou podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Potom je scedte.
  8. Přidejte vařené těstoviny do hrnce se směsí rajčat a čočky a promíchejte, aby se těstoviny pořádně obalily omáčkou.
  9. Hotovou rajskou pastu můžete posypat čerstvým nasekaným petrželem a podávat. Dobrou chuť!

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *