25. 9. 2023
Autor: Tomáš Zelený
Rajčatový dal
zdroj: Recepty 24/7

Rajčatový dal je tradiční indický pokrm plný výrazných lahodných chutí. Tato jednoduchá vegetariánská směs červených čoček, rajčat a aromatických koření je plná bílkovin a vlákniny. S výraznou chutí a snadnou přípravou je rajčatový dal ideálním receptem pro ty, kteří si rádi dopřávají zdravé jídlo bez velkého úsilí. Vyzkoušejte tento chutný a výživný indický pokrm a dejte svému tělu potřebnou dávku vitamínů a minerálů.

Suroviny

  • 1 hrnek červených čoček
  • 1 cibule, nakrájená na drobno
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky mletého kardamomu
  • ½ lžičky mletého kajenského pepře
  • 2 lžíce oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • Soľ podle chuti
  • Voda na vaření čočky

Postup

  1. Čočku důkladně propláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Do hrnce nalijte vodu a přidejte propláchnutou čočku. Vařte podle návodu na obalu, nejčastěji asi 15-20 minut, dokud čočka nezměkne.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte cibuli. Smažte cibuli do zlatova.
  4. Přidejte nakrájený česnek a smažte ho spolu s cibulí asi 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
  5. Přidejte rajčata, rajčatový protlak a koření (kurkumu, koriandr, kmín, kardamom, kajenský pepř). Směs promíchejte a nechte vařit asi 5 minut, dokud se rajčata nerozpadnou.
  6. Přidejte vařenou čočku a promíchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření čočky, abyste dosáhli preferované konzistence.
  7. Usmažte směs dal dal přibližně 10 minut, aby se příchutě dobře propojily.
  8. Před podáváním vmíchejte do směsi šťávu z citronu a osolte podle chuti.
  9. Hotový rajčatový dal podávejte s rýží nebo chlebem.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *