1. 5. 2024
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatový dahl s kokosem a chilli je lahodná a exotická indická pochoutka plná aromatických dochucovadel. Tento recept kombinuje sladké rajčaty, krémový kokos a pikantní chilli do jedinečného pokrmu, který si zamilujete. Ochutnejte tento lahodný vegetariánský pokrm plný chutí a vůní exotické Indie!
Suroviny
- 1 hrnek červených čoček
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky mletého kurkuma
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 4 rajčata, nakrájená na kostky
- 400 ml kokosového mléka
- 1 červená paprika, nakrájená na kostky
- 1 chilli paprička, nasekaná (dle chuti)
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Červené čočky provaříme ve vroucí vodě a necháme vařit do měkka podle návodu na obalu. Poté scedíme a odkladáme stranou.
- Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nebudou sklovité.
- Přidáme kurkuma, kmín a koriandr, promícháme a vaříme 1 minutu, dokud vůně koření nevykoukne.
- Přidáme rajčata a dusíme je, dokud se nerozpadnou.
- Nalijeme kokosové mléko, přidáme papriku, chilli papričku a vaříme asi 10 minut, dokud se omáčka nezhoustne.
- Přidáme uvařené červené čočky a promícháme. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Po chvíli odstavíme a necháme odpočinout. Hotový rajčatový dahl můžeme podávat s rýží nebo naan chlebem.