22. 1. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte neodolatelný recept na rajčatovou polévku se sýrem? Tato lahodná česká specialita je plná čerstvých rajčat a nadýchaného sýra, který dodává jedinečnou chuť. Připravte si ji jednoduše a rychle a užijte si lahodný a zdravý oběd plný vitamínů. Skvěle se hodí na chladné podzimní a zimní dny, kdy potřebujete trochu hřejivého a chutného jídla. Vyzkoušejte zajímavou kombinaci rajčat a sýra a překvapte svou rodinu a přátele neodolatelnou Rajčatovou polévkou se sýrem!
Suroviny
- 1 kg rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g tvrdého sýra (např. eidam)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky na ozdobu (např. bazalka nebo petrželka)
Postup
- Rajčata nakrájíme na menší kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme nakrájená rajčata a restujeme je asi 5 minut, dokud změknou.
- Přilijeme zeleninový vývar a přidáme cukr. Dochutíme solí a pepřem.
- Povaříme polévku asi 15-20 minut, dokud rajčata zcela nerozpadnou.
- Mezitím si nastrouháme sýr.
- Po uvaření polévku rozmixujeme pomocí mixéru, aby byla krémová.
- Polévku přelijeme do talířů a na každý nastrouháme trochu sýra.
- Ozdobíme čerstvými bylinkami.
- Hotovou polévku podáváme hned, dokud je ještě teplá.