14. 2. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatová polévka s cizrnapůvem je lahodný a zdravý pokrm, který si zamilují všichni milovníci jídla. Tato polévka je připravena z čerstvých rajčat, která dodávají jídlu bohatou a osvěžující chuť. Kombinace rajčat s cizrnaným pyré vytváří dokonalou texturu a plnou, sytou chuť. Tato polévka je vhodná nejen pro vegetariány, ale také pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě a vyváženě. Je to jednoduchý recept, který vás jistě nadchne svým jedinečným a výrazným aroma. Vyzkoušejte rajčatovou polévku s cizrnaným pyré a poznáte, jak vám chuťové buňky začnou tancovat radostí.
Suroviny
- 500 g rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovka cizrny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového koncentrátu
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 500 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý petržel na ozdobení
Postup
- Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na jemno.
- V hrnci zahřejte olivový olej a na něm osmažte cibuli a česnek, až začnou měkčet.
- Přidejte rajčatový koncentrát a promíchejte. Přidejte nakrájená rajčata, cukr, oregano a tymián. Podlijte zeleninovým vývarem a nechte vařit asi 15 minut, dokud se rajčata nerozvaří.
- Mezitím opláchněte cizrnu pod tekoucí vodou a nechte ji okapat.
- Po 15 minutách vaření rajčat přidejte cizrnu do polévky a nechte vařit dalších 5 minut.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou konzistenci.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Osolte a opepřete podle chuti.
- Polévku rozdělte do misek a ozdobte čerstvou petrželkou. Podávejte teplou.