12. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatová polévka s bazalkou – Svěživá a lahodná rajčatová polévka s čerstvou bazalkou je ideální volbou pro letní oběd či večeři. Náš jednoduchý recept vám umožní vytvořit tento osvěžující pokrm plný chuti a venkovského šarmu. Sezónní rajčata, zelenina a aromatické bylinky se spojují v jedinečné kombinaci, která okouzlí vaše chuťové pohárky. Vyzkoušejte tento zdravý a chutný recept ještě dnes!
Suroviny
- 1 kg rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl
- Pepř
Postup
- Nejprve oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na jemno a česnek utlučte.
- Rajčata omyjte, osušte a nakrájejte na kousky.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli s česnekem.
- Přidejte nakrájená rajčata a nechte je chvíli dusit.
- Přilijte zeleninový vývar a vařte polévku 20 minut, nebo dokud se rajčata změknou.
- Přidejte cukr, sušenou bazalku, sůl a pepř podle chuti.
- Pokud máte tyčový mixér, rozmixujte polévku dohladka. Pokud nemáte, můžete ji svařit alespoň vidličkou, aby se rozpadly větší kousky rajčat.
- Pokud je polévka příliš hustá, můžete ji naředit vodou nebo zeleninovým vývarem.
- Před podáváním můžete do polévky přidat nasekanou čerstvou bazalku a promíchat.