19. 9. 2023
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Rajčatová polévka je svěží a lahodná chuťová bomba plná vitamínů. Tento tradiční český recept je ideální pro letní obědy nebo lehkou večeři. Zubní rajčata jsou vařená a smíchána s cibulí, česnekem a bylinkami, což vytváří bohatou a aromatickou polévku. Tato jednoduchá rajčatová polévka se může podávat horká nebo chladná a je skvělou alternativou k tradičním polévkám.
Suroviny
- 1 kg rajčat (oloupaných a nakrájených na kousky)
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička cukru
- 1 lžička sušeného oregana
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- ½ hrnku smetany ke šlehání
- Sůl a pepř dle chuti
Postup
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli spolu s česnekem, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájená rajčata, cukr a oregano. Smažte ještě asi 5 minut, nebo dokud rajčata změknou.
- Pokud máte mixér, přesuňte obsah hrnce do mixéru a rozmixujte na hladkou konzistenci. Pokud nemáte mixér, můžete polévku rozmixovat tyčovým mixérem přímo v hrnci.
- Přidejte vývar, osolte a opepřete dle chuti. Povařte polévku asi 10 minut, aby se všechny chutě propojily.
- Před podáváním vmíchejte do polévky smetanu a přivedte k varu. Hotovou polévku můžete ještě dochutit solí a pepřem podle potřeby.
- Servírujte horkou s čerstvými bylinkami na ozdobu.