15. 2. 2024
Autor: Veronika Seidlová
zdroj: Recepty 24/7
Tento článek se zabývá receptem na zdravý a chutný quinoový salát s čerstvou zeleninou. Quinoa je hodnotný zdroj bílkovin, vlákniny a živin. Salát obsahuje čerstvou zeleninu, jako jsou rajčata, okurky a paprika, které dodávají salátu osvěžující chuť a výživné látky. Tento recept je snadno připravitelný a lze ho konzumovat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu. Užijte si tento barevný, chutný a zdravý quinoový salát se svou rodinou a přáteli!
Suroviny
- 1 hrnek quinoa
- 2 hrnky vody
- 1 okurek, jemně nakrájená
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 4 cherry rajčata, nakrájená na čtvrtky
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- V hrnci smíchejte quinou s vodou a přiveďte k varu. Snížte teplotu a vařte pod pokličkou asi 15 minut, nebo dokud je quinoa měkká a voda vsákla.
- Mezitím si připravte zeleninu.
- Hotovou quinou nechte chvíli vychladnout a poté přeneste do velké mísy.
- Přidejte nakrájenou okurku, papriku, nastrouhanou mrkev, cherry rajčata a česnek.
- Suroviny promíchejte a zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Salát nechte odpočinout alespoň 30 minut, aby se chutě propojily. Můžete ho podávat teplý nebo studený.