11. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoumejte tento lahodný recept na tradiční pražský hovězí guláš s nadýchaným knedlíkem, který obeznámí vaše chuťové pohárky s autentickým českým jídlem. Skvělá kombinace šťavnatého hovězího masa, cibule, koření a českého piva vytvoří bohatou a sytou omáčku, která se dokonale snoubí s měkkými a křupavými knedlíky. Nechte se unést do pražských hospod a užijte si tuto chutnou klasiku doma ve své vlastní kuchyni.
Suroviny:
- 600 g hovězího masa (plec nebo krk)
- 2 cibule
- 2 papriky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 lžičky majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička sůl
- 1 lžička pepř
- 1 lžička cukr
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 plechovka rajčatových lusků
Postup:
- Maso nakrájejte na menší kostky.
- Cibuli nakrájejte na malé kousky a papriky na proužky.
- Pokud používáte plechovku rajčatových lusků, nakrájejte je na menší kousky.
Pokud používáte čerstvé rajčata, oškrábejte je, nakrájejte na menší kousky a odstraňte semínka. - Na pánvi zahřejte olej a osmažte na něm maso z každé strany, dokud není zezlátnuté.
- Přidejte cibuli, česnek a papriky.
- Přidejte mletou sladkou papriku, majoránku, kmín, sůl, pepř a cukr.
- Přidejte rajčata a zalijte hovězím vývarem.
- Vše promíchejte a nechte vařit na mírném plameni přibližně 2 hodiny, dokud maso není měkké.
Knedlíky:
- 500 g hlazené mouky prosejte do mísy.
- Přidejte 2 vejce a sůl dle chuti.
- Postupně přilévejte vlažnou vodu a hněťte těsto, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.
- Na pomoučeném vále těsto rozválejte a vytvarujte knedlíky.
- Přiveďte osolenou vodu do varu a vařte knedlíky 15-20 minut, dokud nevyplavou na povrch.