3. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pražský guláš – Autentický český recept na tradiční jídlo plné bohatých chutí. Vychutnejte si tuhou, kořeněnou a aromatickou hovězí polévku, která zahřeje vaše tělo i duši. Zdoben čerstvou petrželkou a podáván s kousky pečiva, tento guláš je ideální pro každou příležitost. Naučte se vařit pražský guláš a přineste do vaší kuchyně kousek české kulinářské tradice.
Suroviny
- 500 g hovězího masa (plece nebo roštěnec), nakrájeného na kostičky
- 2 cibule, nakrájené na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička karamele
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 500 ml hovězího vývaru
- 500 ml piva (např. světlý ležák)
Postup
- V hrnci rozpálte sádlo a na něm osmahněte cibuli, dokud nezezlátne.
- Přidejte česnek a míchejte další 2 minuty.
- Přidejte nakrájené hovězí maso a smažte, dokud nezezlátne ze všech stran.
- Přidejte sladkou papriku, kmín, majoránku, kmín, karamele, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
- Přidejte hovězí vývar a pivo. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu. Pokličkou zakryjte hrnec a duste guláš přibližně 2 hodiny, dokud maso není měkké.
- Pokud se omáčka příliš zahustí, můžete přidat trochu vody nebo vývaru.
- Před podáváním můžete guláš dochutit solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte s knedlíky nebo houskovým knedlíkem.