19. 12. 2023
Autor: Tomáš Zelený
zdroj: Recepty 24/7
Pikantní rajčatový karí je exotické jídlo plné bohatých chutí a pikantního aroma. Tento recept vás zavede do světa indické kuchyně, kde rajčata, koření a karí pasta vytvářejí dokonalou kombinaci. S tímto jednoduchým a rychlým receptem si připravíte lahodnou večeři, kterou oceníte jak během pracovních dnů, tak při posezení s přáteli. Právě pikantní rajčatový karí je ideálním způsobem, jak si vychutnat bohatou chuť Indické kuchyně.
Suroviny:
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého kurkumy
- 400 g rajčat, nakrájených na kostičky
- 200 ml kokosového mléka
- 400 g cizrny, odkapané a propláchnuté
- Čerstvá koriandrova nať a na plátky nakrájená červená paprika na ozdobu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Na středně velké pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova.
- Přidáme česnek, kari koření, kmín, koriandr a kurkumu. Směs promícháme a necháme chvíli podusit, dokud se vonné látky neuvolní.
- Přidáme nakrájená rajčata a směs vaříme asi 5 minut, dokud rajčata nezměknou.
- Do směsi přilijeme kokosové mléko a přivedeme k varu.
- Přidáme odkapanou cizrnu a vaříme dalších 10 minut, dokud se omáčka nezačne zhoustnout.
- Přidáme sůl a pepř podle chuti a za stálého míchání vaříme ještě asi 5 minut.
- Hotové pikantní rajčatové karí servírujeme s rýží nebo naan chlebem. Ozdobíme čerstvou koriandrovou natí a nakrájenou červenou paprikou.