30. 3. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Phở bo je tradiční vietnamská hovězí nudlová polévka plná exotických chutí a vůní. Vyzkoušejte tento autentický recept a připravte si lahodnou polévku doma! Naučte se, jak udělat správný vývar, jak vařit nudle a jak dokonale dochutit polévku bylinkami a kořením. Pojďte objevit lahodnou vietnamskou kuchyni s touto úžasnou polévkou Phở bo!
Suroviny:
- 500g hovězího masa (může být i hovězí kousky z kýty nebo roštěnky)
- 1 velká cibule
- 4 hřebíčky
- 1 hřebíček malého kardamomu
- 1 lžička celých koriandrových semínek
- 1 palce zázvoru, na plátky nakrájeného
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 3 l hovězího vývaru
- 250g rýžových nudlí
- 2 papriky chili, nakrájené na plátky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce limetkové šťávy
- čerstvá koriandrová nať a mátové lístky k podávání
Postup:
- Na plechovce opékejte cibuli, hřebíček, malý kardamom a koriandrová semínka, dokud nebudou voňavé.
- Pak přidejte práškový skořice a zázvor.
- Přidejte hovězí maso a promíchejte, aby se maso obalilo kořením a rajčata se trochu rozmačkala.
- Po 1 minutě, masa přidejte rybí omáčku a cukr, promíchejte a nechte 30 minut vařit.
- Osolte a oslaďte rajčata dle chuti. Nakonec přidejte polévku, pokud je třeba, aby se masa valily ve vodě.
- Ve velkém hrnci dejte vařit 3 l hovězího vývaru.
- Přidejte masovou směs s rybí omáčkou, pak pod vaření ve vodě a vařte dalších 30 minut.
- Dokud se vaří polévka, vařte vodu v jiném hrnci, dejte do hrnce rýžové nudle a vařte je dle návodu na obalu.
- Omývejte nudlové vařiče studenou vodou a osušte je.
- Po vaření je nakrájejte na střední kousky.
- Přidejte nasekané chili papriky a hojně posypte mětý listy a koriandrovou natí.
- Podávejte horké s tácem s fialovými omáčkami, koprem, chilí papričkami, limetkovou šťávou a slanými záprdky.