10. 1. 2024
Autor: Petr Kolář
zdroj: Recepty 24/7
Phở bò je tradiční vietnamská polévka, která je plná chutí a exotických přísad. Tato slavná pokrmová ikona kombinuje jemně kořeněný hovězí vývar, tenké nudle a čerstvé bylinky, vytvářející dokonale vyváženou a osvěžující chuťovou explozi. Připravte si tento autentický recept doma a okuste jedinečnou vietnamskou kuchyni.
Suroviny:
- 400 g hovězího masa (rameň nebo krk)
- 1 velká cibule
- 1 kousek zázvoru (asi 5 cm)
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 1 lžička koriandru (mletý)
- 1 lžička muškátového oříšku (mletý)
- 1 lžička skořice (mletá)
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
- 300 g rýžových nudlí
- 1 limeta
- 150 g fazolových klíčků
- 3 jarní cibulky
- čerstvá chilli paprička (podle chuti)
- polévková nálevka (na zalití nudlí)
- sůl a pepř (dle chuti)
Postup:
- Zahřejte vodu v hrnci a přiveďte k varu. Poté do vody přidejte hovězí maso, cibuli, zázvor, hřebíček a bobkový list. Vařte na mírném ohni po dobu 1,5 hodiny.
- Ve vařící vodě vařte rýžové nudle dle pokynů na obalu. Poté je osolte a opláchněte studenou vodou.
- Ve větší míse smíchejte muškátový oříšek, skořici, koriandr, rybí omáčku a cukr. Přidejte šťávu z jedné limety a dobře promíchejte.
- Hovězí maso vyjměte z vývaru a nakrájejte na tenké plátky. Vývar sceďte a přendejte zpět do hrnce. Osolte a opepřete podle chuti.
- Do mísy s kořeněnou směsí přidejte hovězí maso, jarní cibulky nakrájené na kolečka a fazolové klíčky. Promíchejte a nechte asi 15 minut marinovat.
- Do každé mísy dejte porci rýžových nudlí a zalijte hovězím vývarem. Na nudle přidejte porci marinovaného masa s kořením. Dochuťte podle potřeby limetovou šťávou, solí a pepřem.
- Podle chuti můžete do polévky přidat čerstvě nakrájenou chilli papričku.
- Phở bò podávejte teplou a můžete ozdobit čerstvou mátou nebo koriandrem.