29. 1. 2025
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vychutnejte si lahodné pečené vepřové koleno s křupavou kůží a šťavnatým masem podávané s domácím knedlíkem. Tento tradiční český pokrm je skvělou volbou pro milovníky chutného a sytého jídla. S receptem na pečené vepřové koleno s knedlíkem si navodíte pocit domova a potěšíte celou rodinu nebo hosty. Nechte se unést vůní a chuťí tradiční české kuchyně a vyzkoušejte tento jedinečný recept ještě dnes!
Suroviny
- 1 vepřové koleno
- sůl, pepř, kmín, majoránka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- olej na pečení
- 300g hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- švestkový žemlový knedlík (připravený podle návodu na obalu)
Postup
- Vepřové koleno omyjeme, osušíme a naklepeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme a opepříme majoránkou.
- Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na větší kousky a vložíme kolem masa.
- Koleno přendáme do pekáče, zalijeme trochou vody a zakryjeme alobal, pečeme při 180°C asi 2 hodiny.
- Mezitím si připravíme knedlíky podle návodu na obalu.
- Po upečení kolene až dozlatova si ho můžeme dát ještě na chvíli pod gril, aby bylo křupavé.
- Smažený knedlík podáváme s nakrájeným vepřovým kolenem a restovanou cibulkou ze šťávy.