25. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chutný recept na pečený vepřový bůček s domácím knedlíkem, který vás jistě potěší. Nechte se unést vůní a chutí tradičního českého jídla. S naším receptem si připravíte lahodnou a sýtou večeři, která potěší celou rodinu. Sledujte náš krok za krokem průvodce a užijte si lahodný pokrm plný chutí.
Suroviny
- 1 kg vepřového bůčku
- sůl
- kůra z 1 citronu
- 4 stroužky česneku
- čerstvě mletý pepř
- olej
- kmín
- majoránka
- česnekový granulát
- 350 g hladké mouky
- špetka soli
- 2 vejce
- 100 ml mléka
Postup
- Na začátek si připravíme marinádu z oleje, soli, citronové kůry, utřeného česneku, kmínu, majoránky, pepře a česnekového granulátu.
- Bůček důkladně osolíme z obou stran a potřeme marinádou. Necháme aspoň hodinu odležet v lednici, ideálně přes noc.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů C.
- Bůček pečeme v troubě asi 90 minut, dokud není krásně zlatý a křupavý.
- Mezitím si připravíme knedlíky – smícháme mouku se solí, přidáme vejce a mléko a vypracujeme těsto. Z těsta utvoříme knedlíky a vaříme je ve vroucí osolené vodě asi 20 minut.
- Hotový bůček necháme minimálně 10 minut odpočinout a pak ho nakrájíme na plátky. Podáváme se zakysanou smetanou, okurkou a knedlíkem.