1. 8. 2023
Autor: Hana Tobiášová
zdroj: Recepty 24/7
Pečený losos s bylinkovým máslem je lahodný recept, který vám přinese osvěžující a chutnou kombinaci lososa, bylinek a másla. Tento jednoduchý, ale elegantní pokrm je skvělou volbou pro večeři s rodinou nebo přáteli. Pečený losos získává intenzivní chuť díky bylinkovému máslu, které obsahuje česnek, petrželku a citronovou šťávu. Vychutnejte si šťavnatý kousek lososa s křupavou kůžičkou a bohatým bylinkovým aromatem. Tento recept je skvělým způsobem, jak si pochutnat na vyvážené kombinaci proteinů a zdravých tuků lososa.
Suroviny
- 4 filety z lososa
- 100 g změklého másla
- 2 lžíce čerstvě nakrájených bylinek (např. petržel, bazalka, tymián)
- 1 citron (šťáva i kůra)
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Vytvoříme si bylinkové máslo. Ve změklém másle smícháme čerstvé bylinky, citronovou kůru a šťávu, sůl a pepř. Můžeme vše důkladně rozmíchat vidličkou.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů C.
- Filety z lososa opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Posolíme a povaříme je do plechu na pečení.
- Na každý filet rozetřeme připravené bylinkové máslo. Důkladně ho natřeme z obou stran lososa.
- Plech s lososem dáme do předehřáté trouby a pečeme přibližně 12-15 minut, nebo dokud ryba není pečená a růžová zevnitř.
- Po upečení lososa ho můžeme podávat horkého s přílohou podle vlastního výběru, například s restovanou zeleninou nebo bramborovou kaší.