17. 6. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte náš recept na tradiční vánoční krocan pečený s lahodným zelím. Chutná kombinace křupavé kůrky a šťavnatého masa jistě potěší celou rodinu. Sledujte náš krok za krokem průvodce a upečte si skvělou vánoční hostinu.
Suroviny:
- 1 krocan (cca 3-4 kg)
- 1 hlava zelí
- 200g uzeného masa
- 50g másla
- 4 stroužky česneku
- 2 cibule
- koření podle chuti (majoránka, bobkový list, pepř)
- sůl
Postup:
- Krocan očistíme, osolíme a natřeme kořením podle chuti.
- Vložíme krocan do trouby a pečeme při teplotě 180°C asi 2-3 hodiny, až bude kůrčička křupavá.
- V mezičase připravíme zelí. Na másle osmahneme nadrobno nakrájené cibuli a česnek, přidáme na nudličky nakrájené uzené maso a nakonec zelí pokrájené na tenké nudličky.
- Zelí podlijeme trochou vody a dusíme asi 30 minut, dokud zelí změkne.
- Hotové zelí podáváme s krocánem a můžeme přidat bramborové knedlíky nebo špekové kuličky.