5. 1. 2024
Autor: Dana Novotná
Pečený krocan se sladkým švestkovým nálevem
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte výjimečný recept na vánoční krocan? Vyzkoušejte tuto lahodnou⁢ variantu ‌pečeného​ krocana se sladkým švestkovým nálevem. Výsledkem bude pevná, šťavnatá a neuvěřitelně chutná pečená kachna s bohatou omáčkou z čerstvých švestek. Buďte připraveni na nadšené komplimenty ‍od svých hostů a bavte se při přípravě tohoto⁤ tradičního pokrmu plného chutí.

Suroviny

  • 1 krocan
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 2 cibule
  • 4 stroužky ‌česneku
  • 500 g švestek
  • 100 g cukru
  • šťáva z‍ 1 citronu
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup

  1. Mezitím předehřejte troubu na 180°C.
  2. Krocan důkladně omyjte a ‍osušte. Osolte a opepřete zvenku i uvnitř.
  3. Na pekáči​ rozehřejte‍ trochu oleje a opečte krocana ze všech stran, dokud není zlatavý.
  4. Přidejte na kostky nakrájenou cibuli‌ a prolisovaný česnek. Pečte ještě asi 5 minut, dokud se cibule nerozpustí a⁣ nezezlátne.
  5. Do pekáče přidejte na půlky rozpůlené švestky a posypeme je⁢ cukrem. Přilejte šťávu z citronu.
  6. Krocana přendejte do ‌trouby a pečte přibližně 2-3 hodiny, pravidelně ‌polévaje šťávou a obracívejte ho, aby se pekl rovnoměrně a nevyschl.
  7. Když je ⁣krocan ⁤upečený,⁢ vyjměte ​ho z trouby ⁤a položte na servírovací talíř. Nechte ho chvíli odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozložila.
  8. Zbylou šťávu z pekáče sceďte a povařte ji v hrnci. Přisypeme lžíci mouky a za stálého míchání vařte, dokud se nálev nezesílí.
  9. Krocana ⁣můžete podávat s horkým švestkovým nálevem a přílohou dle vašeho výběru.

Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz
Přidejte si Recepty 24/7 na hlavní stránku Seznam.cz

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *