24. 11. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Pečený krocan se šalotkovou omáčkou je výtečný recept pro slavnostní příležitosti. Krocana si důkladně očistíme a naplníme aromatičními bylinkami, následně ho pečeme tak dlouho, až je maso krásně šťavnaté a křupavé. Naše omáčka se připravuje z šalotek, které jsou jemně osmaženy a poté zalité masovým vývarem. Tato bohatá omáčka dokonale doplňuje chuť pečeného krocana a dodává jí pikantní a sladkou dochuť. Vaši hosté budou nadšení z této chutné a originální slavnostní speciality.
Suroviny
- 1 kus krocana (přibližně 5 kg)
- 250 g šalotek
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 500 ml vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Krocana důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a osušte papírovým ubrouskem. Připravte si velkou pekáč, který vydrží vyšší teploty.
- Šalotky očistěte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
- Rozehřejte olivový olej ve velké pánvi nebo hrnci a na středním ohni osmahněte šalotky s česnekem, dokud nezezlátnou.
- Přidejte k šalotkám mouku a za stálého míchání nechte chvíli opékat, aby mouka dostala lehce zlatavou barvu.
- Postupně přilijte vývar a směs neustále míchejte, aby nevznikly hrudky. Přiveďte k varu a vařte 5-7 minut, dokud omáčka nezhoustne.
- Do omáčky přidejte smetanu ke šlehání a za stálého míchání vařte ještě dalších 2-3 minuty. Omáčka by měla být hladká a lehce křémová. Ochutnejte a případně dosolte a dochuťte pepřem.
- Krocana natřete olejem a osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Pečící pekáč vytřete olejem a krocana vložte do pekáče.
- Pečte při teplotě 180 °C asi 2,5-3 hodiny, nebo dokud není kůže krocana zlatavá a maso dobře propečené.
- Pečeného krocana vyjměte z trouby, přikryjte a nechte jej odpočinout asi 15 minut, aby se šťáva rovnoměrně rozložila po celém mase.
- Krocana nakrájejte na porce a podávejte s šalotkovou omáčkou.