31. 5. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Užijte si tradiční sváteční pokrm s chutným receptem na pečeného krocana s lahodnou nádivkou. Vyzkoušejte tento klasický recept a připravte neodolatelně voňavé jídlo pro své blízké na vánoční svátky nebo jiné slavnostní události. Zaručeně si pochutnáte!
Suroviny
- 1 krocan (cca 4-5 kg)
- 200g mletého masa
- 100g klobásy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 50g sušených hub
- 50g rozinek
- 50g ořechů
- soľ, korenie, mletá paprika
- olej, maslo
Postup
- Na prípravu nádivky si najprv dáme namočiť sušené huby a rozinky do teplej vody. Z klobásy, cibule, česneku, mrkvy a petržele si nakrájame drobné kúsky a orestujeme na oleji.
- Pridáme mleté maso a orestujeme spolu s korením a mletou paprikou. Nakoniec pridáme namočené a nasekané sušené huby, rozinky a ořechy.
- Kročana poriadne očistíme a osušíme. Naplníme ho pripravenou nádivkou a zvonku potrieme olejom a osolíme.
- Položíme kročana na plech a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 2,5 – 3 hodiny, pravidelne ho polievajúc vlastným šťavom s maslom.
- Po upečení necháme kročana odpočívať aspoň 15 minút pred porciou.