13. 12. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte recept na tradiční české vánoční jídlo? Zkuste připravit lahodný pečený krocan s domácími knedlíky! Tento recept vám naplní dům vůní vánočního času a zaručeně potěší všechny vaše blízké. Naučte se připravit křupavou kůrku a šťavnaté maso krocana spolu s lahodnými knedlíky a nechte se unést chuťovými zážitky. Sledujte návod a připravte si skvělé vánoční menu pro celou rodinu!
Suroviny:
- 1 krocan (cca 2-3 kg)
- 2-3 stroužky česneku
- Soľ, korenie
- 200 g masla
- 200 ml vody
- 600 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1/2 kostky droždí
- Špetka cukru
- Špetka soli
- Mouka na válení
Postup:
- Krocan očistíme a omyjeme. Vykostíme a natrieme ho solou, pepřem a prolisovaným česnekem.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
- Vložíme krocana do pekáče a přidáme máslo nakrájené na plátky a vodu.
- Pečeme krocana přibližně 2-2,5 hodiny, pravidelně ho podléváme vlastní šťávou přelitou v pekáči.
- Pro knedlíky rozpustíme droždí se špetkou cukru ve vlažném mléce a necháme kynout.
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce, špetku soli a kynuté droždí. Vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout alespoň 30 minut.
- Těsto pak rozválíme a vykrájíme knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10-15 minut.
- Po upečení krocana ho podáváme se šťavnatými knedlíky.