15. 5. 2024
Autor: Dana Novotná

zdroj: Recepty 24/7
Vyzkoušejte recept na lahodný pečený krocan s bramborami, který rozhodně potěší vaše chuťové buňky. Tento tradiční pokrm je skvělou volbou pro vánoční hostinu nebo jinou slavnostní událost. Sledujte náš jednoduchý recept a připravte si skvělou pečenou lahůdku, která potěší celou rodinu. Nebojte se experimentovat s různými bylinkami a kořením pro ještě výraznější chuť. Bon appétit!
Suroviny
- 1 celý krocan
- 1 kg brambor
- 4 stroužky česneku
- 100 g másla
- čerstvá nasekaná petrželka
- sůl, pepř, olivový olej
Postup
- Nejprve si připravíme krocana. Krocanovi očistíme vnitřní dutinu, osolíme a opepříme zvenku i uvnitř.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky.
- Vymažeme pekáč olivovým olejem a vložíme celého krocana. Okolo krocana rovnoměrně rozprostřeme brambory a česnek.
- Máslo rozpustíme a potřeme jím krocana, brambory a česnek. Posypeme nasekanou petrželkou a zavřeme pekáč alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů celcius po dobu zhruba 2-3 hodin, dokud není krocan a brambory dokonale upečené.
- Po upečení krocana nechte chvíli odpočinout a pak podávejte s restovanou zeleninou nebo podle chuti.