7. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečený králík s medovou glazurou je lahodné a chutné jídlo, které ohromí vaše chuťové pohárky. Tento recept vám přináší perfektně upečené kousky králíka s křupavou sladkou glazurou z medu, která dodává jídlu pikantní a sladkou chuť. S tímto receptem si můžete vychutnat výjimečné jídlo pro rodinnou večeři nebo oslavu. Připravujte se na rozkošné kousky masa, která se snadno rozdělí nožem a budou se jen tavit na jazyku. Pečený králík s medovou glazurou je skvělou volbou pro milovníky kvalitního a chutného jídla.
Suroviny:
- 1 králík (cca 1,5 kg)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce ketchupu
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Králíka rozporcujte na menší kousky.
- Cibuli nakrájejte na plátky a česnek nasekejte na jemno.
- V misce smíchejte olivový olej, med, sójovou omáčku, hořčici, ketchup, cibuli a česnek.
- V této marinádě nechte králíka odpočívat minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) v chladničce.
- Pečící plech vystelete alobalovou folií a králíkové kousky na něj položte.
- Polejte marinádou z misy.
- Plech zabalte do alobalu, aby vznikla pečící roura, a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C.
- Pečte přibližně 1,5 až 2 hodiny, občas králíka otočte a polejte šťávou ze spodní části plechu.
- Na závěr můžete povrch králíka na pár minut zapéct na grilovacím odporu.
- Králíka vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout a pak podávejte s medovou glazurou z pečící šťávy.