6. 2. 2024
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Chutné a lahodné pečené kachní stehno s bohatým bramborovým pyré je dokonalým pokrmem pro gurmány. Křehká a zlatavá kůrka kachního stehna se perfektně snoubí s jemností a krémovostí bramborového pyré. Vyzkoušejte tento recept a nadchněte své chuťové pohárky!
Suroviny
- 2 kachní stehna
- 500 g brambor
- 200 ml smetany na vaření
- 50 g másla
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- čerstvá petrželka na ozdobu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Stehna omyjte a osušte. Předpokládejme, že už je maso vykuchané, vypláchnuté a očištěné.
- Na pánev dejte kousky másla a nechte rozpustit. Stehna opepřete a osolte.
- Položte kachní stehna na rozehřátou pánev a opečte z obou stran, dokud nezezlátne. Poté přesuňte maso do pekáče a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 90 minut.
- Mezitím na druhé pánvi rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Orestujte dozlatova.
- Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do osolené vody. Po uvaření je sceďte a přidejte k udušené cibuli a česneku.
- Přidejte smetanu a za stálého míchání ješte chvíli vařte, dokud brambory nezměknou. Poté je rozmixujte na pyré pomocí mixéru nebo šťouchadla na brambory. Případně dochuťte solí a pepřem.
- Kachní stehna vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout a krájejte na plátky. Podle preference duže nebo masu můžete také kůži loupnout.
- Servírujte kachní stehno s bramborovým pyré, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte teplé.