27. 11. 2023
Autor: Roman Žák
zdroj: Recepty 24/7
Chtěli byste vyzkoušet lahodné a zdravé jídlo? Zkuste naše recept na pečené kuře s bylinkovou omáčkou. Tato výtečná kombinace šťavnatého kuřecího masa a aromatických bylin vytváří dokonalou chuťovou harmonii. Kuře je pečené do dokonalého zlatého zbarvení, zatímco bohatá bylinková omáčka dodává jídlu extra vrstvu chuti. Snažíte se zdravě jíst? Neztraťte čas a vyzkoušejte tento chutný a výživný recept na pečené kuře s bylinkovou omáčkou ještě dnes!
Suroviny
- 1 kuře
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička suchého tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 a půl šálku kuřecího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek smetany ke šlehání
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Pečící troubu předehřejeme na 180 °C.
- Kuře očistíme a omyjeme. Osušíme ručníkem a vložíme do pekáčku.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobné kousky.
- Olivový olej rozehřejeme na pánvi a osmažíme na něm cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidáme suchý tymián, rozmarýn a mletý kmín. Promícháme a necháme chvíli restovat.
- Smaso osolíme a opepříme podle chuti a potřeme směsí s bylinkami ze všech stran.
- Pekáč s kuřetem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 1,5 hodiny, dokud není maso uvnitř dobře propečené.
- Během pečení kuřete připravíme omáčku. Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku. Za stálého míchání necháme mouku na pánvi chvíli zpěnit.
- Postupně přidáváme kuřecí vývar za stálého míchání, dokud se omáčka nezačne zhoustnout.
- Přidáme smetanu ke šlehání a omáčku dochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Hotové kuře vyjmeme z trouby, necháme ho chvíli odpočinout a rozřízneme na porce.
- Podáváme s připravenou bylinkovou omáčkou a přílohou podle chuti (např. pečenými brambory nebo rýží).