17. 10. 2024
Autor: Ivana Černá
zdroj: Recepty 24/7
Objavte dokonalý recept na pečenou kachnu se zeleninou – křupavou, šťavnatou a plnou chutí! Náš jednoduchý návod vám krok za krokem vysvětlí, jak připravit toto tradiční české jídlo s bohatou omáčkou a voňavou zeleninou. Ideální volba pro sváteční oběd nebo pohodovou nedělní večeři. Ať už hledáte inspiraci pro rodinnou hostinu nebo chcete jen tak zaimpresionovat přátelé, s tímto receptem na pečenou kachnu zaručeně uspějete. Přečtěte si více a připravte si lahodný pokrm, který vzbudí obdiv u každého stolu!
Suroviny
- 1 celá kachna (asi 2-3 kg)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžice olivového oleje
- 2 cibule, oloupané a nakrájené na čtvrtky
- 4 mrkve, oloupané a nakrájené na kusy
- 3 stonky celeru, nakrájené
- 2 jablka, nakrájená na čtvrtky
- 4 stroužky česneku, oloupané
- 2 bobkové listy
- Několik snítek čerstvého tymiánu
- 250 ml kachního nebo kuřecího vývaru
Postup
- Pečicí troubu předehřejte na 180 stupňů C.
- Kachnu dobře osolte a opepřete ze všech stran. Potřete olivovým olejem.
- Vnitřek kachny vyplňte cibulí, částí mrkve, celerem, jablky, česnekem, bobkovými listy a tymiánem.
- Kachnu vložte do pekáče prsíčkem dolů a rozložte kolem ní zbytek zeleniny.
- Přidejte vývar do pekáče.
- Pečte v předehřáté troubě asi 2 hodiny, během pečení kachnu občas polévejte výpekem.
- Po hodině pečení kachnu otočte prsíčky nahoru, aby kůže na prsích zezlátnula a křupavá.
- Po upečení nechte kachnu před krájením 10 minut odpočívat.