27. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečená kachna s brusinkovou omáčkou je lahodný recept, který zahřeje vaše chuťové pohárky. Křehká pečená kachna s křupavou kůží a šťavnatým masem perfektně mísí svou sytou chuť s jemností brusinek, které dodávají omáčce sladko-kyselou nuanci. Tento výtečný pokrm je ideální pro oslavy nebo zvláštní příležitosti, které rozzáří váš jídelníček.
Suroviny
- 1 kachna
- sůl a pepř podle chuti
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 400 ml kuřecího vývaru
- 200 g brusinek
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
Postup
- Dobře omyjte kachnu a osušte ji papírovým utěrkou.
- Seřízněte přebytečný tuk z kachny a nůžkami ji rozřízněte podél hrudní kosti, tak aby se otevřela jako kniha.
- Pokud chcete, můžete kachnu předem marinovat nebo ochutit solí a pepřem podle chuti. Nechte ji přitom odležet minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vysušte kachnu papírovým utěrkou a vnitřek potřete prolisovaným česnekem a osolte a opepřete podle chuti.
- Na plech položte kachnu kůží nahoru a pečte ji asi 2 hodiny, případně déle podle velikosti, dokud se její kůže nedostane do zlatavé barvy a maso je upečené.
- V průběhu pečení občas polévejte kachnu vyloupanou šťávou.
- Mezitím připravte brusinkovou omáčku.
- Na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli.
- Přidejte brusinky, cukr a ocet a vařte asi 5 minut, dokud se brusinky nerozplývají a trochu povolí.
- Přidejte hladkou mouku, promíchejte a zalijte kuřecím vývarem.
- Nechte vařit asi 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
- Omáčku můžete dochutit solí a pepřem podle chuti.
- Kachnu vyndejte z trouby, nechte chvíli odpočinout a poté ji nakrájejte na porce.
- Podávejte s brusinkovou omáčkou a oblíbenými přílohami.