6. 11. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečená kachna s bramborovými knedlíky je klasický český recept, který zaručeně zaujme vaše chuťové pohárky. Kachna je pečená do dokonalé křupavosti a podávána s lahodnými bramborovými knedlíky, které jsou vnitřek naplněné plátky úžasného masa. Tento tradiční pokrm je perfektním představitelem české kuchyně a určitě vás ohromí svým bohatým a chutným příchutím. Snažíte se o přípravu něčeho jedinečného? Pečená kachna s bramborovými knedlíky je pro vás to pravé.
Suroviny
- 1 kachna
- 500 g bramborové mouky
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 g másla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- kmín
- moučkový cukr
Postup
- Pečení kachny:
- Opláchněte kachnu, osušte ji utěrkou a zbavte se nadbytečného tuku.
- Pokud má kachna vnitřnosti, vyčistěte je a opláchněte. Nechte kachnu zaschnout.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
- Nařízněte kůži na kachně a násolujte ji z venku i zevnitř. Pokožku posypejte solí, pepřem a kmínem.
- Upečte kachnu při 180 stupních C po dobu asi 2,5 hodiny. Během pečení zalévejte kachnu vlastním výpekem.
- Na konci pečení můžete kachnu přepnout na gril a zvýšit teplotu na 220 stupňů C, abyste získali křupavou kůži.
- Příprava bramborových knedlíků:
- Brambory očistěte, spařte a oloupejte.
- Vložte brambory do hrnce, zalijte vodou, přidejte sůl a uvarte do měkka.
- Uvařené brambory sceďte a protlačte je přes bramborový lis do mísy.
- Přidejte bramborovou mouku, hladkou mouku, vejce, mléko, tuk a sůl. Vypracujte tuhé těsto.
- Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na plátky šířky asi 2 cm.
- Pomocí dlaní vytvarujte z plátků knedlíky.
- Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 15 minut.
- Odklepněte knedlíky a podávejte k pečené kachně.