30. 9. 2023
Autor: Dana Novotná
zdroj: Recepty 24/7
Pečená kachna s bramborovým nákypem je lahodným a nadýchaným pokrmem, který se stane ohromnou pochoutkou při každé slavnostní příležitosti. Kachna se peče až do zlatavého a křupavého zevrubného povrchu, který ukrývá šťavnaté a jemné maso. Doplněná křehkým bramborovým nákypem, který zanechává na jazyku výjimečnou chuť, je tato směs tradičních chutí vítěznou volbou pro večeři. Připravte si tento jednoduchý, ale ohromující recept a potěšte své blízké neodolatelnou chutí a vůní pečené kachny.
Pečená kachna s bramborovým nákypem
Suroviny:
- 1 kachna
- sůl
- pepř
- olivový olej
- 500 g brambor
- 2 cibule
- 3 vejce
- 200 ml mléka
- 100 g strouhanku
- 50 g másla
Postup:
- Kachnu důkladně omyjeme, osolíme a opepříme z obou stran.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 2-3 hodiny, dokud není kůrčička zlatavá a maso šťavnaté.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Na pánvi si rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm nakrájenou cibuli do zlatova.
- Vymačkáme brambory, přidáme je do pánve s cibulí a krátce je osmahneme.
- V míse smícháme vejce, mléko, strouhanku a osolíme.
- Změklé brambory a cibuli promícháme s moučnou směsí.
- Přendáme vše do vymazané zapékací formy, poklademe na vrch máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 30-40 minut, dokud není povrch zlatavý a táhne se od stěn formy.
- Pečenou kachnu vyndáme z trouby a necháme chvíli odpočinout.
- Nařežeme ji na porce a podáváme s připraveným bramborovým nákypem.